Futómű állítás

A járművek futóműve hivatott felvenni a haladás közbeni egyenetlenségek okozta erőhatásokat, ezzel védve a benne utazók egészségét.

A futóműre is igaz, hogy ha egyik alkatrésze meghibásodik és úgy üzemeltetik, akkor a fellépő erőhatások nem tervezetten oszlanak el és a hibás alkatrész perifériájában a többi alkatrész túlzottan dolgozik. Ezen alkatrészek idő előtt tönkre fognak menni.

Fontos, hogy az észlelt meghibásodott alkatrészeket –melyeket kopogó hang, nyöszörgés, nehézkes úttartás jellemez- minél hamarabb kicseréljük. Ezzel az előzékeny karbantartással érhető el, hogy a járműre költött összeg minimalizálható legyen.

Fontos tudni, hogy állítani csak tökéletes állapotban lévő futóművön, gyári, vagy azzal váltóméretű abroncsokkal lehet.

Modern, bluetooth rendszerű, rendszeresen újra kalibrált, a formula verseny sorozatokban is alkalmazott FACEP márkájú lézeres berendezést használunk. Ennek a berendezésnek az előnye, hogy rendkívül gyors a futómű geometriának a bemérési ideje, tudatosan választottuk, hogy az átvizsgálás során ezt a műveletet is elvégezzük! Másik előnye, hogy a mérő fejeket nem kell fel erősíteni a keréktárcsára, melyek akár több százezer forintos, polírozott tárcsák is lehetnek és igen sérülékenyek. Az általunk használt berendezés mérő fejei úgy lettek kialakítva, hogy az abroncs külső átmérőjén kapaszkodjanak, valamint az abroncs oldalának támaszkodjanak, elkerülve ezzel a tárcsára való szorítást és az esetleges karcokat.

A futómű állítás menete azzal kezdődik, hogy a járművet beállítjuk OMCN ollós emelőre, melybe be vannak építve azon szabad mozgású zsámolyok, melyek szükségesek a helyes beállításhoz.

Átvizsgálást követően beállítjuk az előírt keréknyomásokat és felhelyezzük a mérőfejeket.

Miután bevittük a jármű adatait és rögzítettük a fékpedált és a kormányközepet, a műszer beméri a futómű geometriáját. Többek között kerékdőlést, után futást, összetartást a hátsó és a mellső futóműveken. A hátsó futómű beállításával kezdünk, melyet a mellső futómű állítása követ. Miután minden értéket beállítottunk, a mérőberendezés eltárolja a mérést, valamint nyomtat nekünk egy példányt, melyen megjeleníti a mérés előtti és a mérés utáni értékeket.

Foglaljon időpontot online rendszerünk segítségével! Gyorsan és egyszerűen kiválaszthatja az Önnek megfelelő időpontot a javításra!

Árainkról és a munkaidő szükségletről az Árak menüpont alatt tájékozódhat!