Fék javítás

A fék berendezés fontosságát senki sem vitatja. Könnyen belátható, hogy ha az üzemi, vagy éppen a rögzítő fék gyengén, vagy egyáltalán nem fog, akkor annak komoly biztonsági kockázata van.

Autószervizek nem engedhetnek ki utcára olyan autót, melynek fékberendezése nem alkalmas a közúti közlekedésben való biztonságos részvételre. Kiemelten fontos tehát, hogy járművünk fékjei mindig jó állapotban legyenek. Egy kopott fékbetét nem képes elvezetni megfelelően a súrlódásból keletkező hőt és a túlhevülés következtében „üvegesedik” a felülete. Ez okozza a jellegzetes hangot, melyet nyikorgásnak hallunk, de valójában rezgés. Emellett a fékhatás messze elmarad az ideálistól. A féktárcsák, dobok kopottságát méréssel ellenőrizzük, így dől el, hogy egy fék javítás esetén szükséges-e cserélni a tárcsákat is. Féktárcsák esetében a minimum vastagságot, dobok esetében a maximum átmérőt adja meg a gyártó. Ezeket semmi esetre sem léphetjük át. A szerviznek úgy kell számolnia, hogy ha egy új fékbetétet, vagy fékpofát beszerelünk, akkor sem kophat minimális méret alá féktárcsa esetében és méret fölé fékdob esetében. Ha ez fennáll, akkor féktárcsát, illetve fékdobot kell cserélni. Dobfék esetében két javítás között eltelt idő és megtett kilométer olyan sok, hogy az esetek túlnyomó többségében a fék munkahengerek már szivárognak és cseréjük szükséges. Ezért a hátsó fék (ha az dobfék) javítása költségesebb, bár sokkal kevesebbszer van rá szükség az autó élete során.

A korábban említett féknyikorgás, ami valójában rezgés, előfordulhat nem megfelelő minőségű súrlódó betét alkalmazása esetén is. Az olcsóbb súrlódó betétek általában gyengébb minőségűek is. Ez azt jelenti, hogy egy környezetvédelmi előírás miatt illetve a súrlódási tényező növelése céljából fémreszeléket kevernek a betét anyagába. A gyengébb minőségeknél előfordul, hogy ez nem sikerül teljesen homogénre és lokálisan több fém gyűlik össze. Ezek okozzák a rezgést, ami a jellegzetes nyikorgó hangot adja. Ez idővel kikophat és elmúlik, ha szerencsénk van.

Mi nem kockáztatjuk meg azt a kellemetlenséget, hogy ügyfelünknek sok kilóméteren keresztül hallgatnia kelljen nyikorgó fékjét. Jó minőségű fék alkatrészeket szerelünk be a megfelelő célszerszámok alkalmazásával, melyek segítségével képesek vagyunk speciális esetekben visszanyomni a fékdugattyúkat alaphelyzetbe, de egyes esetekben számítógépes diagnosztikai szoftverünk segítségével utasítjuk a járművet, hogy húzza vissza azt.

Fékfolyadékot általánosan kétévente ajánlott cserélni, mivel a fékfolyadék 100%-ban képes oldani a vizet. Így természetesen a levegő páratartalmát is képes megkötni. A víz pedig korrodálja a fékberendezés belső felületeit. Rendelkezünk olyan célműszerrel, mely megállapítja, hogy a járműben lévő fékfolyadék megfelelő-e, vagy sem.

Amennyiben nem megfelelő a fékfolyadék, vagy csak meg lett bontva a fékrendszer és légtelenítést igényel, speciális légtelenítő berendezéssel, nyomásos eljárással, nagy biztonságban, rövid munkaidővel tudjuk légteleníteni akár a legújabb autók fékköreit is.

Kérjen ajánlatot kollégánktól!

Árainkról és a munkaidő szükségletről az Árak menüpont alatt tájékozódhat!