A kerékcsavarok a keréktárcsát, a féktárcsát és a kerékagyat összekötő elemek. Nagy kockázatot vállal, aki néhány fontos szempontot figyelmen kívül hagyva kiteszi magát a helytelenül rögzített kerekekből keletkező veszélyforrásnak.

Mi is az előfeszítő erő?

A meghúzás hatására a csavarban ébredő húzó erő, mely összeszorítja a keréktárcsa, a féktárcsa és a kerékagy felületeit. Az összeszorító erő, a felületek mérete és az alkatrészek anyagára jellemző súrlódási tényező által létrejött súrlódás az, ami közvetíti az erőhatásokat a kerék és a futómű között.

A meghúzási nyomatékot a meghúzás során fellépő súrlódási erő legyőzéséhez szükséges nyomaték és a kellő összeszorító erő eléréséhez szükséges nyomaték összegéből számítja a gyártó. Ezt a nyomatékot nem célszerű túllépni, mert a gyártó a megfelelő biztonsági tényező közbeiktatásával határozta meg ezt a nyomatékot. Amennyiben túllépjük, fölöslegesen terheljük a csavar meneteket, valamint az út szélén szükség esetén nehezen, vagy nem tudjuk meglazítani a kerékcsavarokat.

Ha nem húzzuk meg a kellő nyomatékkal a csavart, akkor nem alakul ki a menetek között a szükséges súrlódási erő és a használat során fellépő erőhatások hatására a kerékcsavar menet lazulni kezd. Ennek következményei ismertek…..

Fontos tehát, hogy

  • a gyártó által előírt meghúzási nyomatékot tartsuk be
  • csak kalibrált, hitelesített nyomatékkulcsot használjunk
  • a csavarok, anyák érintkező felületeit vizsgáljuk meg, azok sérülése, kopottsága esetén cseréljük ki őket újakra
  • tisztítsuk meg a keréktárcsa ás a kerékagy érintkező felületeit
  • a meneteket és a záró felületeket nem szabad kenni
  • a kerékcsavarokat, anyákat csak nyomatékkulccsal szabad készre húzni és csak a gyártó által megadott nyomatékkal és sorrendben szabad meghúzni azokat
  • kerékőröket nyitni és húzni is csak kézi kulccsal szabad, a készre húzást nyomatékkulccsal kell elvégezni a gyártó előírásának megfelelően
  • A kerékcsavarok, kerékanyák meghúzásának ellenőrzése, után húzása javasolt a meghúzást követő 50 km megtétele után!

Ajánljuk a tippek betartását, és elvárását minden szervizzel szemben, aki kereket vesz le és/vagy tesz fel!